Bogdanović                                                                                 Foto: Reprezentacije.me

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović zaposlio je rođenog brata zamjenice osnovnog državnog tužioca u tom gradu Katarine Padalice, koja ga je prethodno oslobodila odgovornosti za nekoliko krivičnih djela.

Radi se o Vasiliju Vasku Padalici, koji je u oktobru prošle godine dobio posao Bogdanovićevog vozača i to na neodređeno.

Mreži za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA, iz kabineta gradonačelnika Cetinja saopštili su da je procedura oko zaposljenja odrađena po zakonu.

Iako iz Prijestonice tvrde da je zakon ispoštovan postavlja se pitanje da li je gradonačelnik Padalicu zaposlio kako bi „namirio dug“ prema njegovoj sestri. Protiv Bogdanovića u prethodnim godinama podnijeto je nekoliko krivičnih prijava. Neke od njih inicirao je Cetinjanin Milorad Stanković. Porodica Stanković se duži niz godina spori sa Prijestonicom. Tvrde da je uzurpirana njihova imovina – odnosno prostor gdje se nalazi cetinjska pijaca, te da je nezakonito upisana na Prijestonicu. Cetinjanin je još u novembu 2014. godine u policiji optužio gradonačelnika za zloupotrebu službenog položaja i nesavjesno poslovanje.

„Dana 31. oktobra 2014. godine na zvaničnom sajtu Državne revizorske institucije (DRI) objavljen je izvještaj o reviziji završnog računa budeta Prijestonice za 2013. godinu. U tom izvještaju navedeno je da je DRI utvrdila da je Prijestonica u završnom računu utvrdila suficit od 1.802.000 eura, a revizijom je utvrđen deficit od cirka 920.000 eura“ saopštio je tada policiji Stanković.

Istakao je da su iz kabineta gradonačelnika u odgovoru na te činjenice saopštili da je riječ o različitim metodama obračuna.

„Riječ je o lažnom bilansu, o teškoj zloupotrebi položaja i nesavjesnom poslovanju o čemu će se eventualno izjasniti tužilaštvo“, rekao je tada Stanković u krivičnoj prijavi. U aprilu prošle godine Katarina Padalica odgovorila je Stankoviću da je odbacila njegove krivične prijave protiv Bogdanovića, za krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i lažan bilans.

„U njegovim radnjama nisu ostvarena bitna obilježja bića prijavljenih krivičnih djela, kao ni bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, a dokazi prikupljeni u izviđaju ne upućuju na osnovane sumnje da su se u radnjama nekog  od zaposlenih u Prijestonici Cetinje, eventualno stekla bitna obiležja bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“, piše između ostalog u odgovoru Padalice, koji je dostavljen Stankoviću.

Odgovor Katarine Padalice

Drecun: Dva kandidata dobila posao, uz saglasnost Ministarstva finansija

U Prijestonici Cetinje ne vide ništa čudno u tome što je nedugo nakon odluke o odbacivanju krivičnih prijava, gradonačelnik zaposlio tužiteljkinog brata.

„Gospodin Padalica u Prijestonici Cetinje radi od početka oktobra 2016. godine Nakon što su radna mjesta vozača u Prijestonici Cetinje upražnjena, gradska uprava je donijela odluku o popuni radnog mjesta“, saopštio je za Lupu Božidar P. Drecun, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Cetinja. Dodao je da je shodno tome 13. avgusta raspisan javni oglas.

„Za pomenuto radno mjesto bila su predviđena dva izvršioca. Tokom trajanja javnog oglasa, prijavu su podnijela dva kandidata. Uslijedila je provjera sposobnosti, na osnovu koje je 14. septembra sačinjena rang lista (03-112/16-623/3)“, kazao je Drecun.

Dodao je da su prijavljeni kandidati ostvarili neophodan broj bodova, tako da je 20. septembra donijeta odluka o izboru kandidata (01-113/16-1114).

„Pošto u predviđenom osmodnevnom roku nije bilo žalbi, četvrtog oktobra donijeto je rješenje o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme za oba kandidata, a među njima je bio i prijavljeni Padalica. Cjelokupna procedura sprovedena je u skladu sa zakonskim normama, uz saglasnost Ministarstva finansija i uz transparentnost čitavog procesa“, zaključio je Drecun.

Padalica                                                                                              Foto: Facebook

Milanović: Odluke se ne dovode u vezu sa zaposlenjem

Novinar Lupe telefonskim putem stupio je u kontakt sa Katarinom Padalicom, međutim ona nije željela da daje izjavu povodom zaposlenja svog brata i sumnji u pristrasnost prilikom odlučivanja u predmetima protiv Bogdanovića. Padalica je kazala da pitanja mogu da se pošalju na mejl tužilaštva.

Na pitanja, koja su proslijeđena Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT), odgovorio je državni tužilac i portparol cetinjskog tužilaštva Duško Milanović.

„Obavještavamo Vas da je državna tužiteljka Katarina Padalica u svim predmetima u kojima je postupala donosila odluke u skladu sa Ustavom i Zakonom, tako da se donijete odluke ne mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa zaposlenjem njenog brata V. P. u Prijestonici Cetinje“, kazao je Milanović.

Kovačević: Traži se izuzeće, kako ne bi bilo sumnji

Nije poznato da li je tužiteljka Katarina Padalica i nakon zaposlenja njenog brata u Opštini Cetinje postupala u predmetima koji se tiču gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića. Cetinjski advokat Aleksandar Kovačević saopštio je da bi u slučaju da jeste po pravilu trebala da traži da se izuzme iz takvog predmeta.

„Nije predviđen zakonski razlog za izuzeće, ali u suštini Padalica bi trebala sama da traži izuzeće u takvom predmetu. To bi bilo etički. U takvim slučajevima sumnje, tužilac treba  sam da traži izuzeće, jer takva situacija može da ukaže na nepristrasnost. U suštini to je pravilo. Ta okolnost ne bi smjela da se zanemari, zbog integriteta i kako posle ne bi bilo prigovora i sumnji“, kazao je Kovačević.

Autori: Srđan Ružić i Stanko Radulović