Zgrada Centra bezbjednosti Bijelo Polje                                            Foto: Sandzakpress.net

Centar bezbjednosti (CB) Bijelo Polje vodi se kao vlasnik „poslovne zgrade“ od 120 kvadrata, koja je sagrađena bez građevinske dozvole.

Radi se o objektu koji se nalazi tik uz zgradu CB Bijelo Polje.

Kao osnov sticanja u listu nepokretnosti evidentirano je „građanje“. Građenje bez građevinske dozvole je krivično djelo. Po Krivičnom zakoniku Crne Gore odgovorni rizikuju kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Novinar je preko Odnosa sa javnošću – Uprave policije pokušao da dobije odgovore na pitanja da li su predstavnici CB Bijelo Polje tražili legalizaciju tog objekta i, ako nisu, da li će to učiniti. Odgovor, međutim, do objave teksta nije stigao iako su pitanja proslijeđenja još 6. jula.

Nezvanično je novinaru objašnjeno da u MUP-u danima čekaju odgovor jedne od službi. 

Sa druge strane u nevladinom sektoru ilegalno ponašanje državnih organa smatraju krajnje problematičnim.

„Ovo pitanje otvara dosta novih pitanja. Prvo, ukoliko je MUP gradio bez građevinske dozvole onda je princip vladavine prava prekršen i neophodno je da se odgovorni procesuiraju. Kako očekivati da se zakon sprovodi na ostalima, ako MUP ne poštuje zakon“, rekao je Zoran Vujičić, koordinator programa vladavine prava – Građanske alijanse. Dodao je da na taj način građani dobijaju primjer da i sami ulaze u nezakonito građenje.

„Time mogu i da opravdaju svoje postupke, jer evo i država tako gradi. Ako su neki drugi modeli dobijanja vlasništva u pitanju onda je potrebno da se ispita da li je bilo korupcije ili elemenata drugih krivičnih djela, jer ostaje nejasno kako se dozvolio upis nepokretnosti bez građevinske dozvole“, kazao je Vujičić.

Vujičić                                                                                   Foto: Dan.co.me

Ekspert za imovinsko pravne odnose smatra da činjenica da se radi o javnom objektu pojačava važnost poštovanja zakonskih normi prilikom gradnje.

„I u ovom slučaju su vjerovatno zaobiđene zakonske obaveze, kako se ne bi čekalo sa gradnjom zbog prikupljanja potrebne dokumentracije – urbanističko-tehničkih uslova, projekta, elaborata… Ili možda zbog procjene da je nemoguće dobiti ta odobrenja. Zbog nepostojanja građevinske dozvole nije se po zakonu mogla dobiti ni upotrebna dozvola za taj objekat. Tako da je jasno da policija ne bi ni smijela da koristi taj objekat“, kazao je sagovornik.

Vlada neće moći sve da legalizuje

U martu ove godine „Dan“ je objavio da je Vlada Crne Gore u centru Podgorice sagradila bez građevinske dozvole kompletno potkrovlje zgrade u kojoj se nalaze prostorije i sudnice Vrhovnog, Višeg i Apelacionog suda. Ministarstvo održivog razvoja i turizma priprema novi zakon kojim bi mogli da se legalizuju objekti do 200 metara kvadratnih, koji su sagrađeni bez građevinske dozvole. Time bi bilo omogućeno da se legalizuje poslovna zgrada policije u Bijelom Polju, ali ne i ilegalno potkrovlje od 684 m2, koje koriste sudije u Podgorici.

Autor: Vladimir Otašević