Milan Krkobabić                                                                          Foto: Wikimedia Commons

Podgorička kompanija „Jet Direct“, koja posluje preko računa u Prvoj banci, a koja je u vlasništvu članova porodice srpskog ministra bez porfelja za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabića, ostvarila je u prošloj godini dobit od 135.111 eura.

To se može vidjeti u finansijskom izvještaju Poreske uprave. Ministrov brat Nebojša Krkobabić  i bratanić Marko Krkobabić vlasnici su polovine podgoričke kompanije “Jet Direct”.

Druga polovina pripada Milutinu Damjanoviću, koji je direktor njihove srpske firme, i Bojanu Repiću, koji je u beogradskom ‘Jet Directu’ predstavnik za tehničku podršku. Kompanija “Jet Direct” u Podgorici je osnovana u februaru 2014. godine.

Crnogorska Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA u saradnji sa srpskom Mrežom za istraživanje organizvanog kriminala i korupcije (KRIK) u decembru prošle godine je objavila podatke o imovini sprskih ministara u Crnoj Gori.

Tada je pomenuta i kompanija “Jet Direkt”, za koju je tada utvrđeno da ima otvoren račun kod Prve banke, u kojoj je većinski akcionar Aco Đukanović, brat bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Objavljen je tada i dokaz da su Krkobabići u Prvoj banci u februaru 2014. godine položili ulog od ukupno 19.000 eura. Njihovi  partneri Repić i Damjanović  tada su uplatili isto toliko. Riječ je o novcu koji je predstavljen kao osnivački ulog.

U finansijskom izvještaju podgoričke firme, članova porodice dugogodišnjeg srpskog ministra, piše da je kapital te kompanije 211.111 eura, od čega se 41.906 eura odnosi na “gotovinske ekvivalente i gotovinu”. Kapital kompanije “Jet Direct” u 2015. godini bio je duplo manji i iznosio je 100.607 eura. Sa druge strane neraspoređena dobit u 2015. godini te firme bila je 62.607 eura.

Stranica finansijskog izvještaja

 

Pored Krkobabićeve porodice veze sa Crnom Gorom ima i srpski ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

On je u Podgorici bio suvlasnik kompanije “Edu Cons“., koja je osnovana 2004. godine I koja je  otvorila privatnu gimnaziju “Luča“ u Podgorici.
Školarina u toj privatnoj školi iznosila je do 5.900 eura. U međuvremenu, kompanija “Edu Cons“ je promijenila vlasnike.  Prodata je novim vlasnicama – Ani Đukanović, sestri doskorašnjeg crnogorskog premijera, Jelici Petričević, bivšoj zamjenici direktora crnogorske Prve banke, Aleksandri Popović i Nataši Vlahović”, pisao je u decembru 2016. godine KRIK, čijim je  novinarima Šarčević rekao da je škola prodata 2004. godine za 400.000 eura:
“S obzirom da sam bio vlasnik jedne trećine, od prodaje sam prihodovao trećinu novca. Transakcija je obavljena preko Crnogorske komercijalne banke (CKB)”.  On  je rekao da Anu Đukanović poznaje od 2004. godine, kada je vodio “Luču”.
“Vidio sam je jednom u životu, prilikom potpisivanja prodajnog ugovora, a prethodnu komunikaciju sam imao sa njenim advokatom. To je bilo oktobra 2004. godine. Ni prije, ni poslije toga nisam je ni vidio ni čuo”.

I srpski ministar finansija Dušan Vujović poslovao je u Crnoj Gori. Posjeduje dvosoban stan od 56 kvadrata u Budvi, na oko 800 metara od mora.

Lupa objavljuje bilans stanja kompanije “Jet Direct” za 2016. godinu:

Finansijski iskaz Krkobabic

Autor: Vladimir Otašević