Aco Đukanović                                                                                   Foto: Dan.co.me

Tender Opštine Plužine vrijedan oko 50.000 eura blokiran je više od godinu dana po žalbi Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje (RZUP), iza kojeg stoji brat bivšeg premijera Aco Đukanović.

Radi se o tenderu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu „Detaljnog urbanističkog plana (DUP) za naselje Plužine“.

To je za Mrežu za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa potvrdio i predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

„Tender je bio u blokadi više od godinu dana zbog žalbe RZUP-a. Državna komisija za kontrolu javnih nabavki je vratila u prošlom mjesecu postupak na ponovno odlučivanje, nakon čega je naša Komisija ponovo utvrdila da je najpovoljniji ponuđač onaj koji je pobijedio na tenderu i prošle godine. Nije bilo u redu da izaberemo drugog, bez po zakonu. U svakom slučaju žalba je blokirala izradu DUP-a. Iako smo donijeli odluku mislim da će se RZUP ponovo žaliti, što samo dovodi do problema u realizaciji tendera. Nadam se da će novi zakon taj problem riješiti ukoliko se on nastavi. U svakom slučaju vidjećemo šta će biti“, rekao je Bajagić.

Lupa je imala uvid u rješenje Državne komisije za kontrolu javnih nabavki, koje je donijeto 3. oktobra ove godine. Radi se o rješenju kojim je usvojena žalba firme RZUP, koja je podnijeta još u septembru prošle godine i kojim je naloženo Opštini Plužine da plati 500 eura naknade vođenja postupka.

Đukanovićeva kompanija žalila se jer je kao najpovoljniji ponuđač na tenderu za izradu „Detaljnog urbanističkog plana za naselje Plužine“ u avgustu 2016. godine izabrana podgorička firma „Urbi.Pro“.

Iz RZUP-a su tvrdili da su iz Opštine Plužine prilikom donošenja rješenja učinili propuste u postupku pregleda i ocjene ponuda, kada su njihovu ponudu označili neispravnom, zbog nedostavljanja dokaza da posjeduju važeće licence za izradu planskih dokumenata iz oblasti elektro-instalacija jake struje, saobraćaja i pejzažne arhitekture.

„Kako je u konkretnom slučaju ponuđač Konzorcijum Republički zavod za urbanizam i projektovanje i Plan Plus Podgorica, dostavio licencu za izradu planskog dokumenta, kao i sve tenderskom dokumentacijom tražene licence planera za pojedine faze, koji su uposleni kod članova konzorcijuma, odnosno njegovim podugovaračima, to je isti ispunio tražene uslove. Shodno navedenom, Državna komisija nalazi da je naručilac pobijanim rješenjem nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje od značaja za ocjenu ponude žalioca u pogledu ispunjenosti uslova…“, piše između ostalog u rješenju Državne komisije za kontrolu javnih nabavki, koja je naložila da se tender ponovo vrati na odlučivanje.

Opština Plužine nakon što je dobila rješenje Državne komisije, donijela je novo – staro rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača 17. oktobra ove godine. Ponovo je kao najpovoljniji ponuđač izabrana podgorička kompanija „Urbi.Pro“. Realizacija tog tendera i dalje se čeka.

Republički zavod za urbanizam i projektovanje i ranije je imao problem sa određenim licencama, koje su potrebne kako bi mogli da dobiju tender za izradu planske dokumentacije. Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice prekršila je zakon dodijelivši krajem 2015. godine posao vrijedan 25.000 eura kompaniji RZUP, koja nije imala neophpodnu licencu za saobraćaj. Radilo se o tenderu za izbor najboljeg ponuđača za izradu Detaljnog urbanističkog plana “Tuzi centar“.

To kršenje zakona je ustanovila Državna komisija za kontrolu javnih nabavki, po žalbi ponuđača koji nisu dobili posao na tenderu – firme “Winsoft” i “Centra za urbanizam i arhitekturu”.

Dobijaju milione iz državnog i opštinskih budžeta

Republički Zavod za urbanizam i projektovanje godinama sarađuje sa državom, opštinama i opštinskim institucijama. Ta privatna firma dobila je milione eura iz državnog budžeta na ime izrade planskih dokumenata i nadzora projekata. Ponude RZUP-a okarakterisane su kao najbolje na više od 60 tendera od 2011. do kraja 2015. godine.

Godinama RZUP-u posao omogućavaju opštine Bijelo Polje, Ulcinj, Bar, Tivat, Cetinje… Đukanovićeva firma se nerijetko na državne tendere javlja i sa partnerskim kompanijama. Radi se o firmama – Geoprojekt, Ing invest, Alatel, Hidrofokus, Geo sistem, MI, S&T sistem, Pop projekat…

U posljednjih nekoliko godina RZUP konkuriše i sa preduzećem “BB Solar“,  čiji je vlasnik sin bivšeg premijera Blažo Đukanović.

Lupa objavljuje rješenje Državne komisije za kontrolu javnih nabavki u vezi spornog tendera i novu odluku Opštine Plužine:

Rjesenje Drzavne komisije

Novo rjesenje -DUP (3)

Autor: Vladimir Otašević