Hassan Haidar Diab

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa u saradnji sa Fakultetom političkih nauka (FPN) organizovala je gostujuće predavanje nagrađivanog novinara i ratnog izvještača hrvatskog “Večernjeg lista” Hassana Haidara Diaba.

Gostujuće predavanje Diaba održano je 26. februara na Fakultetu političkih nauka u Podgorici u okviru predmeta Mediji u kriznim situacijama na temu “Izvještavanje iz ratom pogođenih područja”.

Image

Diab je istakao istinitost, nepristrasnost i ,,objektivnost po svaku cijenu” kao osnovu novinarskih izvještaja. Studentima novinarstva je poručio da kao novinari teže istini i samo istini.

On je studentima novinarstva prenio bogato iskustvo izvještavanja iz područja pogođenim ratom, ali i koliko je njegov posao rizičan.

“Najbitnije u svakom trenutku u izvještavanju iz ratom pogođenih područja je da budete objektivni, ma koliko se to kosilo po nekad i sa izvještavanjem vodećih svjetskih medija. Lični osjećaji postoje, ali oni treba da se zadrže za sebe. Profesionalnost uvijek treba da bude u prvom planu”, rekao je Diab. Dodao je da je izvještavao iz svih zemalja zahvaćenih “Arapskim proljećem”, iz Tunisa, Egipta, Libije, Sirije te iz ostalih žarišnih tačaka Iraka…

“U većini zemalja nisam ni govorio da idem kao novinar, jer na novinare ne gledaju blagonaklono i ukoliko bih to i kazao rizikovao bih život. Prvo treba misliti na to da se sačuva život, a potom sa sigurnog izvijestiti šta se tačno dogodilo. Tu nema junačenja. Najgore mi je bilo u Egiptu, jer tamo niste znali ko je sa kim i ko je protiv koga”, rekao je Diab. Dodao je da na Bliskom istoku novinarske propusnice nisu od pomoći.

“Fotografisanje je strogo zabranjeno bez dozvole lokalaca, na čijim područjima se nalazite. Lokalni šef je kralj i sa njim sve morate prvo da dogovorite i samo kad imate dozvolu može da se fotografiše”, rekao je Diab. Njegova supruga Ljiljana, takođe je kao i Hassan, novinarka hrvatskog “Večernjeg lista”.

“Supruga je bila sa mnom na jednom od putovanja u Siriju. Nije znala kakva je situacija na tim područjima i koliko je rizično. Dogodilo se da je slikala neke vojnike kako pucaju bez pitanja i tada se napravio veliki problem. Takve situacije su krajnje rizične i neko može da vas ubije i da za to ne odgovara”, rekao je Diab. Studentima novinarstva je saopštio da je veoma bitno da se pronađu prijatelji u zemljama koje su pogođene ratom.

Sa predavanja Diaba na FPN u Podgorici

“Uvijek morate prethodno da se pripremite, da znate ko na kojoj teritoriji vodi glavnu riječ. Takođe morate da se sprijateljite sa ljudima, da budete pozitivni, nikako drugačije ni kada imate loš dan”, kazao je Diab. Dodao je da će i ubuduće izvještavati sa ratnih područja.

Najpoznatiji intervjui Dijaba su sa glavnim tajnikom Hezbollaha 2000. godine, jednom od najtraženijih osoba, šeikom Hassanom Hasrallahom, kao i sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, tokom 2017. godine, zbog kojeg je nominovan za novinara godine u Hrvatskoj.

Uz mnogo priznanja i nagrade, godine 2016. Diab je od Hrvatskog novinarskog društva dobio nagradu “Marija Jurić Zagorka” za pisano novinarstvo. Žiri je istaknuo neprocjenjiv doprinos Haidara Diaba izvještavanju o izbjegličkoj krizi, odnosno njegove izvrsne reportaže iz Sirije, Libana, Danske, Kosova, Mađarske, Austrije, Slovenije, Iraka, Irana, Turske, te sa samih granica Islamske Države. Ove godine, zbog svih postignuća tokom 2017. godine, Hassan Haidar Diab nominovan je za novinara godine.

Jedan je od autora istraživanja “Dosije dim”, koje je tokom 2016. godine objavila poznata njemačka medijska kuća Dojče Vele (DW). Radi se o istraživanju o švercu cigareta iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine ka terorističkim organizacijama u Libiji, bliskim Islamskoj državi.
NVO LUPA se zahvaljuje sponzorima – predstavnicima hotela “Aleksandar Lux”, koji su omogućili da se predavanje Diaba održi. 
Autor: Vladimir Otašević