Zgrada u kojoj se nalazi stan, koji je Husović prodao Kovačeviću

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i čelnik Bošnjačke stranke Rafet Husović prodao je za 80.000 eura stan Podgoričaninu Mrđanu Kovačeviću, koji je 2013. godine osuđen zbog pokušaja ubistva i nedozvoljeno držanje oružja.

Radi se o stanu od 90 kvadrata u zgradi Razvršja (Gorica C), kod brda Gorica, nedaleko od centra Podgorice.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa, došla je do podatka da se Kovačević još nije upisao kao vlasnik predmetne nekretnine.

Da se stan još vodi na potpredsjednika Vlade može se vidjeti i u elekronskom katastru – Uprave za nekretnine. Ta instititucija, donijela je rješenje broj 954-101-UP-5795/2018 od 3. maja ove godine, kojim je izvršen upis hipoteke na Husovićev stan.

Radi se o rješenju o hipoteci po osnovu Ugovora o stambenom kreditu broj 00-400-1000324.7 od 26. aprila 2018. godine, u kojem je potpredsjednik Vlade Crne Gore upisan kao hipotekarni dužnik, dok se osuđeni za pokušaj ubistva vodi kao korisnik kredita od 40.000 eura.

Založna izjava, vezana za Husovićev stan – UZZ br. 297/2018, sačinjena je kod notarke Tanje Čepić u Podgorici.

– Založna izjava… data je od strane Rafeta Husovića kao hipotekarnog dužnika, Jasmine Husović – bračnog druga hipotekarnog dužnika, u korist Lovćen banke AD Podgorica, kao hipotekarnog povjerioca, radi uspostavljanja hipoteke na nepokretnosti bliže označenoj u dispozitivu rješenja, a radi obezbjeđenja novčanog potraživanja po osnovu Ugovora o stambenom kreditu…, zaključenog između Lovćen banke AD Podgorica i Mrđana Kovačevića, kao korisnika kredita –  piše u katastarskom rješenju.

Husović je u odgovorima objasnio da nije garantovao svojom imovinom Kovačeviću, već da mu je prodao i da se sa njim zna odnedavno.

Husović                                                                                         Foto: gov.me

– Gospodina Kovačevića poznajem odnedavno, od kada je iskazao interesovanje za kupovinu nepokretnosti oko koje se upravo Vi inetresujete. Predmetna nepokretnost nije data kao garancija nego je upravo ta nepokretnost bila predmet kupoprodajnog ugovora, jer je Kovačević kupio od mene pomenuti stan. Dalje da vas upoznam, u procesu realizacije kredita iz kojih sredstava i kupuje stan bilo je neophodno da se uspostavi hipoteka prije konačne promjene vlasnika u listu nepolretnosti. A što će uslijediti u zakonskom roku koji je predviđen  da nadležne službe sprovedu potrebnu promjenu na osnovu kupoprodajnog ugovora – kazao je Husović.

Potpredsjednik Vlade nije dostavio kupoprodajni ugovor do objave teksta, ali je preko svog savjetnika Mirsada Nurkovića poručio da mu je Kovačević isplatio cjelokupnu kupoprodajnu cijenu.

– Samo da Vas obavijestim, po dogovoru sa potpredsjednikom Husovićem, da je kupoprodajna cijena stana oko kojeg se interesujete 80.000 eura, za šta postoji uredno sačinjen ugovor  o kupoprodaji, kao i da je g-din Kovačević cjelokupni ugovoreni iznos uplatio na račun g-dina Husovića – pisalo je u poruci Nurkovića.

Cijena od 80.000 eura za stan od 90 kvadrata (888 eura po 1m2) na lokaciji – Gorica C, zgrada Razvršja, na kojoj se nalazi, ispod je tržišne. Na sajtovima za prodaju nekretnina može se pronaći podatak da se stan od 98 m2 u istoj zgradi prodaje po cijeni od 100.000 eura, odnosno 1.020 m2 po metru kvadratnom.

Iz agencije za nekretnine su nezvanično saopštili da se cijena stanova u zgradi Razvršja – Gorica C, kreće od 1.000 do 1.100 eura po metru kvadratnom, a da se cijena spušta ispod te u izuzetnim slučajevima, odnosno kad se prodavcu žuri za novac.

Rješenje Uprave za nekretnine

U aprilu 2013. godine Mrđan Kovačević osuđen je na dvije godine i jedan mjesec zatvora zbog pokušaja ubistva svog nekadašnjeg kuma Podgoričanina Aleksandra Spičanovića, koji u policijskim podacima važi za bezbjednosno – interesantnu osobu.

Kovačević je prije nekoliko godina radio kao policijski inspektor na krvnim delikitima, nakon čega je dobio zaposlenje u Upravi za nekretnine.

Na Spičanovića je pucao u oktobru 2012. godine u centru Podgorice.  Pucnjava se dogodila na raskrsnici u blizini nekadašnjeg hotela “Crna Gora” – danas “Hilton”.

U pravosnažnoj presudi Višeg suda k.br. 177/12, iz aprila 2013. godine, u koju je Lupa imala uvid, piše da je Kovačević kritične prilike zaustavio svoje vozilo, zatim izašao i krenuo prema zadnjem dijelu parkiranog auta u kojem je bio Spičanović, te iz pištolja marke “CZ” ispalio jedan projektil u pravcu oštećenog, koji ga nije pogodio, a kojom prilikom je ispaljeni projektil pogodio vozilo oštećenog i to zadnje vjetrobransko staklo i naslon za glavu na sjedištu suvozača, iako je bio svjestan da pucajući iz navedenog pištolja u pravcu oštećenog Spičanovića može da ga liši života… – piše u osuđujućoj presudi Višeg suda.

Olakšavajuća okolnost

U presudi Višeg suda k.br. 177/12 piše da je Mrđan Kovačević na suđenju zbog pokušaja ubistva Spičanovića izjavio da mu je “supruga nazaposlena, a da on radi na određeno vrijeme i da je u teškoj materijalnoj situaciji”.

Kovačević                                                               Foto: Dan

To mu je sud uzeo kao jednu od olakšavajućih okolnosti prilikom utvrđivanja visine kazne . Kovačević je ranije često bio na meti napadača. Mediji u Crnoj Gori su prenosili da su mu paljena vozila i poslovni objekti. Godinama je tvrdio da je za napade na njega odgovoran upravo njegov bivši kum Spičanović. Da su se još 2007. godine Kovačević i Spičanović okumili potvrđeno je i na suđenju u Višem sudu, nakon uvida u krštenicu Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).  I Spičanović je u prethodnim godinama imao problema sa zakonom. Hapšen je i po međunarodnoj potjernici, zbog sumnje da je organizovao grupu koja je zastrašivala svjedoke na suđenju. Između ostalog u novembru 2012. godine osuđen je u Višem sudu u Podgorici na godinu i po zatvora zbog krivičnog djela “neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”…  Spičanović je krajem avgusta 2014. godine u jednom crnogorskom mediju iznio njegovo viđenje napada na Kovačevića:

– Sin Momčila Kovačevića, Mrđan – nije cvećka i njegova porodica ne može da se čudi odakle bi neko mogao da mu zapali lokal i napada zakupce. Ima dosta ljudi kojima se zamjerio u Albaniji i Srbiji… Meni ponajmanje. Takođe, nemam nikakve veze sa njegovim prebijanjem u Beogradu i ne zanima me ni u kom smislu. Znam zašto je maknut sa posla, šta je uradio sa službenim vozilom i mnoge druge stvari, zbog kojih nije ni čudo zašto je pretučen u Beogradu i zašto uništavaju imovinu njegove porodice i zakupaca. Da je pošteno živio, to mu se sigurno ne bi dešavalo – rekao je tada Spičanović.

Autor: Stanko Radulović