Sa dodjele nagrada

Urednik Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa Vladimir Otašević i novinar dnevnog lista “Dan” Marko Vešović dobitnici su nagrade za najbolju istraživačku priču nastalu korišćenjem internet alata, odlukom stručnog žirija sastavljenog od domaćih i inostranih eksperata.

Otašević i Vešović dobili su prvu nagradu za istraživački tekst o porodičnom biznisu rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Danila Nikolića, koji je objavljen u oktobru ove godine na sajtu Lupe i u dnevnom listu Dan.

Konkurs je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

U nagrađenoj priči objavljeni su podaci da je porodična firma rektora UCG konfliktom interesa, preko vladinog Akreditacionog tijela (ATCG), došla do monopola na ispitivanje kvaliteta nafte, naftnih derivata i vozila na LPG (tečni, naftni gas) u Crnoj Gori.

Drugo mjesto na konkursu MANS –a za najbolju istraživačku priču nastalu korišćenjem internet alata osvojio je novinar FOS-a Danilo Ajković, koji je autor istraživačkog teksta, koji je dokazao da Ustavni sud godinama ne vrši jednu od svojih ustavnih nadležnosti, dok je sa druge strane prezentovao i dokaze da su sudije primale naknadu za rad u Komisiji koja se, između ostalog, bavila upravo tom nadležnošću.

Novinarka “Vijesti” Damira Kalač i novinarka “Dana” Ana Ostojić podijelile su treće mjesto na konkursu MANS-a.

Kalač je nagrađena za priču o izgradnji hidroelektrana na rijeci Cijevni, a Ostojić za priču o nelegalnoj kući predsjednika Vlade Duška Markovića.

Žiri za odabir najbolje istraživačke priče su činili Duško Vuković, medijski ekspert, Bojana Jovanović, novinar KRIK-a iz Srbije i Džemila Šehović, IT expert, OCCRP.

Kriterijumi za odabir su bili: utemeljenost priče na podacima dobijenim koriščenjem nekog od internet alata/izvora podataka sa interneta ili neke od društvenih mreža, inovativnost u korišćenju interneta za prikupljanje, obradu i prezentaciju podataka u okviru istraživačke priče i značaj priče za pitanja od javnog interesa.

Nagrade se dodjeljuju u okviru projekta „Ka profesionalnijem i kredibilnijem istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori“, koji sprovodi MANS, a finansira Evropska unija kroz Program za profesionalizaciju medija u Crnoj Gori.