Brajović

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović prodao je livadu u Opštini Danilovgrad firmi „Free Energy“ bivšeg savjetnika Savezne vlade Svetomira Stefanovića po višestruko većoj cijeni od tržišne, pokazuju podaci do kojih je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa.
Radi se o prodaji livade 3. klase od 4.467 kvadrata u naselju Jastreb, koja je realizovana 26. decembra 2013. godine. Tada je napravljen predugovor u kojem je navedeno da Brajović naslijeđenu livadu prodaje firmi „Free Energy“ za cijenu od 150.000 eura, odnosno po cijeni od 33,5 eura po kvadratu. Prema podacima agencija za nekretnine cijena zemlje u tom naselju danas se kreće od pet do sedam eura po kvadratu. Da je riječ o višestruko napumpanoj cijeni, svjedoči i podatak da je predsjednik Skupštine Crne Gore samo deset mjeseci kasnije 20. oktobra 2014. godine prodao 467 kvadrata livade 3. klase, koja se nalazi tik uz prvu prodatu parcelu, Danilovgrađaninu Slobodanu Zekoviću za 1.000 eura, odnosno za cijenu od 2,1 euro po kvadratu.


Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma objavila je „Pravilnik o indikatorima za prepoznavanje sumnjivih klijenata i transakcija“ u kojem između ostalog piše da je jedan od indikatora potencijalnog pranja novca to da se – u predugovoru zahtijeva od advokata i notara unošenje nesrazmjerno više cijene od tržišne. Upravo Brajović i Stefanović napravili su predugovor o prodaji u kojem je navedena višestruko veća cijena od tržišne, što je bilo dovoljno da ukaže da se radi o sumnjivoj transakciji. Oba ugovora o prodaji nepokretnosti su sačinjena kod danilovgradske notarke Ranke Vujović. Nije poznato da li je notarka problematizovala cijenu i obavijestila o tome Upravu za sprječavanje pranja novca.
Lupa je juče pokušala da stupi u kontakt sa Ivanom Brajovićem, međutim on nije odgovarao na pozive, poruku i proslijeđeni mejl sa pitanjima u vezi prodaje imovine u Danilovgradu.

Stranica kupoprodajnog ugovora Brajovića sa firmom “Free Energy”

Odbjegli biznismen Duško Knežević, za kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je organizator kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, prije dva dana kazao je da je predsjednik Skupštine priznao da je imao dug prema Atlas banci i da je taj dug zatvorio prodajem naslijeđenog zemljišta.
– Ko je pravno lice koje pominje u aranžmanu za prodaju zemlje? Ko mu je omogućio ugovor sa tim pravnim licem i kako su kontaktirali? Kako je njegova zemlja u Bjelopavlićima završila u rukama jednog od naših uhapšenih vozača, koji je ni kriv ni dužan držan u pritvoru? Koliko je ta zemlja plaćena i kolika joj je bila stvarna cijena? Koliko je dobio novca na ruke da, uz prodaju zemlje, zatvori dugovanja nastala zato što su članovi njegove porodice lake ruke na karticama i zato što je imao problem da ih zaustavi u trošenju? – kazao je Knežević da treba da odgovori Brajović.
Novinari Lupe provjerili su u Upravi za nekretnine, ko se sada vodi kao vlasnik nekada Brajovićeve livade od 4.467 m2. U zvaničnim podacima upisan je Dražen Vujisić, koji je ranije bio jedan od vozača Duška Kneževića. Vujisić je sa još nekoliko osoba 30. septembra 2017. godine uhapšen po nalogu SDT u policijskoj akciji borbe protiv pranja novca. Sudija Višeg suda Vladimir Novović 24. oktobra 2017. godine, u sklopu tog tužilačkog predmeta, ukinuo je pritvor Vujisiću, Natku Peličiću, Predragu Pejoviću, Goranu Grujoviću i Vladu Stevanoviću, dok je u zatvoru tada ostao Vlatko Rašović. Oni su ranije uhapšeni zbog sumnje da su oprali skoro 100.000 eura.

Stranica kupoprodajnog ugovora Brajovića sa Slobodanom Zekovićem

Dug u Atlas banci

Ivan Brajović je u javnoj polemici sa Duškom Kneževićem prije tri dana saopštio da još od 2013. godine prema Atlas banci nema nikakvih dugovanja.
– Na novinarsko interesovanje sam već 24. januara odgovorio da sam dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje. O tome postoji dokumentacija kod svih nadležnih organa, kojima sam ovu transakciju blagovremeno prijavio. Zemlju sam prodao zainteresovanom pravnom licu o čemu je sačinjen notarski akt. I o tome posjedujem urednu dokumentaciju – istakao je ranije Brajović. Dodao je da odbija da bude “uvučen u navodne spektakularne finansijske malverzacije”.
U imovinskim kartonima Brajovića objavljenim na sajtu Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije evidentirano da je do 2013. godine imao kredit kod Atlas banke, niti minuse na kreditnoj kartici kod banke koja je sada pod privremenom upravom Centralne banke Crne Gore, pod istragom tužilaštva i kojoj prijeti stečaj.

Od sevezne Vlade do startap kompanije

Biznismen iz Srbije Svetomir Stefanović, prema podacima sa njegovog Linkedin profila, bio je samostalni savjetnik savezne Vlade od januara do oktobra 2001. godine. Tada je obavljao poslove „Praćenja i izrada studija i analiza stanja, predlaganja mera i aktivnosti Savezne vlade po pitanju Kosova i Metohije”. Od 2001. do 2003. godine bio je rukovodilac u Koordinacionom centru za KiM, nakon čega je više od sedam godina pokrivao funkciju osnivača I menadžera startap kompanije Tržnica – Petrovac.
– Tržnica doo Petrovac je startap kompanija koja je angažovana od strane Opštine Budva na poslovima komplete renovacije i izgradnje Zelene pijace, pratećih objekata i pristupnih saobraćajnica u Petrovcu na moru – Opstina Budva – piše u podacima Stefanovićevog Linkedin profila. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), u vrijeme potpisivanja ugovora o prodaji zemlje u Danilovgradu, Stefanović je bio osnivač sa 50 odsto kapitala kompanije “Free Energy”. Vlasnik druge polovine kapitala tada je bio biznismen iz Srbije Ratko Stanivuković. Firma “Free Energy” promijenila je ime u “Energo Invest Group” u julu 2015. godine, kada je kao jedini osnivač I izvršni direktor ostao Stanivuković.

Lupa objavljuje ugovore Brajovića:

Ugovor Brajovic – Free Energy 1

Ugovor Brajovic – Slobodan Zekovic 1

Autori: Vladimir Otašević i Stanko Radulović