Sa dodjele nagrada

Novinar Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA Stanko Radulović i novinari estonskog lista “Aripaev” Eliisa Matsalu i Koit Brinkmann dobitnici su druge godišnje nagrade za najbolje istraživačke priče na temu organizovanog kriminala i korupcije.

Radulović, Matsalu i Brinkmann dobili su nagradu za istraživačku priču pod nazivom “Sestrić predsjednika države kupio turistički kompleks od 20 miliona za 45.000 eura“, koja je objavljena 10. aprila 2019. godine paralelno na istraživačkom portalu LUPA i u štampanom i internet izdanju lista “Aripaev“.

Radi se o godišnjoj nagradi koju dodjeljuju predstavnici crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

“Prvi put u istoriji crnogorskog novinarstva ostarena je saradnja sa novinarima iz Estonije i zbog toga istraživanje ima i dodatnu težinu. Priča dokazuje da u Crnoj Gori neke institucije ne rade svoj posao i da su određene porodice više nego privilegovane i to je ono na čemu treba da radimo i da takve slučajeve razobličavamo i ukazujemo na njih svakodnevno”, kazao je Radulović, koji se zahvalio kolegama iz Estonije, ali i predstavnicima MANS-a i Delegacije EU u Crnoj Gori, zato što su prepoznali kvalitet i značaj istraživačke priče.

Radulović

Novinari Radio televizije Crne Gore (RTCG) Mirko Bošković i Dušica Pavlović, dobili su prvu nagradu na konkursu Delegacije EU i NVO MANS. Oni su nagrađeni za serijal “Poslovna tajna” koji se bavio korištenje Abu Dabi fonda. Dušica Pavlović kazala je na dodjeli nagrada da ona predstavlja veliki podstrek i veliki podstcaj za razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori.

“Nagrada je još značajnija zato što nam je dodijeljen aza serijal ‘Poslovna tajna’, koji se bavio problemom slobodnog pristupa informacijama. To temeljno demokratsko pravo nije namijenjeno samo novinarima i NVO, već svim građanima. Mi smo tu zbog građana i nećemo moći da radimo svoj posao slobodno i profesionalno ukoliko ne postoji efikasna i dobrobnamjrna primjena prava na slobodan pristup informacijama. Nadam se da će to nadležni to razumjeti”, kazala je Pavlović.

Novinarka i urednica rubrike Društva u crnogorskom dnevnom listu “Vijesti” Tina Popović dijeli sa Radulovićem i novinarima iz Estonije drugu nagradu za najbolju istrazivačku priču. Popović je nagrađena za priču o plagijatu vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović.

“Crna Gora mora biti bolje društvo, a a bolje društvo svakako ne možemo biti ako dozvoljama da neko koristi tuđe znanje za korist svog zvanja i sopstvenog bogatsva a da to ostane neotkriveno. Svi moramo bolje raditi kako bismo takve pojedince uklanjali sa javne scene i kako bismo na taj način skinuli znak pitanja sa stotina hiljada građana koji žive i rade pošteno”, rekla je Popović.

Treću nagradu je dobila novinarka Ana Ostojić iz dnevnog lista “Dana” za tekstove koji se odnose na dodjelu stanva i stambenih kredita pod povoljnim uslovima.

“Ova priča je objavljena u Crnoj Gori, u trenutku kada su u suštini tajna i one informacije i podaci koji bi trebalo proaktivno da se objavljuju, čak i informacije kako se troši novac crnogorskih građana,” kazala je Ostojić.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav rekao je da istraživačko novinarstvo veoma važno za EU i za zemlje kandidate za članstvo.

“Ako je urađeno profesionalno i etički, može na svjetlost iznijeti mnogo potencijalnih i stvarnih slučajeva korupcije, zloupotrebe državnih fondova itd. kako bi učinili naš svijet boljim, naše demokratije funkcionalnijim a u slučaju crne Gore približiti je bliže EU”, kazao je Orav.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da se nagrade dodjeljuju novinarima u okviru projekta koji ima za cilj podršku istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori.

“Drago mi je da primijetim da je većina laureata, odnosno neki od njih, prošli kroz obuke koje smo organizovali uz podršku Evropske unije i naših partnera iz OCCRP-a. Na ovom konkursu smo dobili prijave za 15 priča. Zaključak je da na ovom prostoru postoji kvalitet kad je u pitanju istraživačko novinarstvo”, rekao je Milovac.