Ranka Čarapić                                                                                                                                              Foto: Dan

Predsjednica Komisije za etički kodeks državnih tužilaca i članica Tužilačkog savjeta Ranka Čarapić nije dostavila kompletne podatke o imovini svoje porodice Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). To se može zaključiti upoređivanjem podataka ASK, Uprave za nekretnine i Poreske uprave Crne Gore.

U imovinskom kartonu izostavljena je kompanija „Comexport”, čiji je vlasnik Budimir Čarapić, suprug Ranke Čarapić. Radi se o kompaniji čije su investicione nekretnine vrijedne oko 287.000 eura, i koja je krajem 2018. godine imala ukupnu aktivu od 781.112 eura.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Podrška EU integraciji u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24” koji je podržan od Fonda braće Rokfeler. Stavovi izneseni u ovom tekstu ne moraju odražavati mišljenje donatora koji je podržao projekat.

Prema članu 23 Zakona o sprečavanju korupcije, javni funkcioneri su dužni da u Izvještaju o imovini navedu tačne i pune podatke. Takođe, dužni su i da u slučaju promjene podataka iz izvještaja, koji se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura, to prijave ASK u roku od 30 dana od dana nastanka promjene. Kazne za javne funkcionere, ukoliko prekrše pomenuti član, kreću se od 500 do 2.000 eura.

Imovinski karton Čarapićeve

Da je muž nekadašnje vrhovne državne tužiteljke kupio vrijedne nekretnine pokazuju podaci Uprave za nekretnine, gdje je evidentirano da se radi o imovini od ukupno od 2.939 kvadrata (poslovni i stambeni prostori, zemljište, garaže…). U bilansu stanja za 2018. godinu, koji je dostavljen Poreskoj upravi, piše da kompanija „Comexport” posjeduje investicione nekretnine od 287.704 eura. Takođe, u dijelu „nekretnine, postrojenja, oprema i biloška sredstva” evidentirana je vrijednost od 319.577 eura. Sa druge strane, kad se pogleda poslednji imovinski karton Ranke Čarapić iz 1. aprila 2019. godine, objavljen na sajtu ASK, ne može se pronaći podatak da je Budimir Čarapić vlasnik kompanije „Comexport”. Nema podataka da su nadležni u Agenciji za sprečavanje korupcije bilo šta učinili kad je u pitanju slučaj Čarapićeve.
Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kompanija „Comexport” osnovana je još u avgustu 2002. godine, za djelatnost „trgovine na veliko voćem i povrćem”. Kao vlasnik 100 odsto kapitala tada je naveden Budimir Čarapić, koji je ujedno imenovan na mjesto izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika.

Bilans stanja kompanije „Comexport” za 2018. godinu

Sedamnaest godina kasnije Budimir Čarapić se u firmi „Comexport” i dalje vodi kao vlasnik 100 odsto kapitala, ali i ovlašćeni zastupnik. Napravljena je promjena na poziciji izvršnog direktora, koju sada pokriva njegov sin Mirko Čarapić, ali i kad je u pitanju djelatnost kompanije – koja je sada – proizvodnja gotovih tekstilnih proizvoda, osim odjeće”.

Predsjednica Komisije za etički kodeks državnih tužilaca u imovinskim kartonima godinama ne prijavljuje imovinu sinova Mirka i Matije Čarapića, s obzirom na to da su napustili domaćinstvo. Ipak, sinovi dugogodišnje tužiteljke nijesu napustili Podgoricu gdje imaju svoje biznise. Mirko Čarapić vlasnik je dvije kompanije – „Pro Horeca” (100 odsto vlasništva) i „Montenegro Ness” (50 odsto vlasništva).

Podaci Uprave za nekretnine pokazuju da se na firmu „Pro Horeca” vodi nestambeni prostor od 78 kvadrata i poslovni prostor od 84 kvadrata u Podgorici, koji su stečeni kupovinom. Poreska uprava bilježi da kompanija mlađeg Čarapića godinama ostvaruje prihode od nekoliko stotina hiljada eura i da je u decembru 2018. godine imala ukupnu aktivu od 846.125 eura.

Firma „Montenegro Ness”, sa druge strane, nema nepokretnu imovinu, a ni značajne godišnje prihode. Katastarski podaci pokazuju da Mirko Čarapić posjeduje nepokretnu imovinu i na svoje ime – stambeni prostor od 54 m2 i garažu od 13 m2, koje su takođe stečene kupovinom. Njegov stariji brat Matija Čarapić, prema istim podacima, nije stambeno obezbijeđen. Posjeduje mladu kompaniju „Home Collection“, koja je osnovana u Podgorici 17. oktobra prošle godine za djelatnost „nespecijalizovane trgovine na veliko.

Čarapić: Navela sam sve podatke

Ranka Čarapić je kazala da je sve podatke o svojoj i imovini svoje porodice predala Agenciji za sprečavanje korupcije, iako to ne potvrđuju podaci sa sajta te državne institucije.

– U imovinskom kartonu sam navela i podatke o kompaniji mog supruga. Sve što je trebalo da navedem, navela sam. Kad su u pitanju moji sinovi Mirko i Matija oni više nijesu članovi mog domaćinstva, tako da zakonski nemam obavezu da prijavljujem njihovu imovinu i primanja – rekla je Čarapićeva. Novinar je pitao i predstavnike ASK u vezi sa imovinskim kartonom Čarapićeve, međutim, odgovor nije stigao do objave istraživanja iako su pitanja toj državnoj instituciji poslata još 4. novembra prošle godine.

Krediti Atlas banke

U podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti da na imovini kompanije „Pro Horeca“  postoji nekoliko upisanih tereta. Radi se o teretima u kojima je povjerilac Atlas banka u stečaju, koja je bila u vlasništvu odbjeglog biznismena Duška Kneževića, koga potražuje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) , zbog navodnog pranja novca. Prva hipoteka upisana je u julu 2017. godine zbog duga od ukupno 460.000 eura, na ime kredita koji je uzela kompanija „Comexport“ i Budimir Čarapić. Još jedan teret upisan je u avgustu iste godine zbog ukupnog duga od oko 50.000 eura. Dužnici su bili isti, uz kompaniju „Pro Horeca“, koja im se pridružila. Ta firma uzela je još oko 20.000 eura od Atlas banke u novembru 2017. godine. Isti dužnici kredite su uzimali i u februaru, martu, maju i novembru 2018. godine. U vremenu kad je porodica Čarapić uzimala kredite kod Atlas banke, ona i njen vlasnik Duško Knežević bili su pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva.

Autor: Vladimir Otašević