Kuća od dva miliona dolara u Dobroti u kojoj živi Ričard Vol (na slici u donjem desnom uglu)

Biznismen iz Kalifornije Ričard Henri Vol (Richard Henry Wall), koji je osumnjičen da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) naručio tri ubistva, godinama nesmetano živi i radi u Crnoj Gori. Iako ga traži policija Los Anđelesa, Vol se ne nalazi na međunarodnoj potjernici. To je potvrdila i crnogorska Uprava policije.
– Za licem R.H.V. ne postoji međunarodna potjernica za lišenje slobode po kojoj bi nadležni policijski organi u Crnoj Gori mogli postupiti – saopšteno je iz Uprave policije. Iz policije Los Anđelesa odbili su da komentarišu detalje o istrazi i zašto nije raspisana međunarodna potjernica.
Vol je rasprodao svoju imovinu u SAD i došao u Crnu Goru 2017. godine. Nije mu bilo ograničeno kretanje tako da je sa sobom uspio da prenese i milionsko bogatstvo. Prema podacima prikupljenim za ovo istraživanje, Ričard Vol je u Crnoj Gori otvorio transakcioni račun u Crnogorskoj komercijalnoj banci, koji je iskoristio kad je 7. jula 2017. godine kupio milionski vrijednu nekretninu u kotorskom naselju Dobrota, svega nekoliko dana prije nego što je policija Los Anđelesa na društvenim mrežama objavila da ga potražuje kao „osobu od interesa“ zbog veze sa ubistvima.

Raspisana nagrada za informacije o biznismenu

Radi se o kući na „pjeni od mora“ koju je Vol sa svojom suprugom Viktorijom Vol kupio od Danijela Metjua Portera, državljanina Velike Britanije, i Anete Pernil Peteroe, državljanke Norveške. Kupoprodajna cijena ugovorena je na iznos od 1.812.500 eura.
Prema podacima iz crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Ričard Vol je u Kotoru 21. juna 2017. godine osnovao firmu Me.Weldedfiktures. Radi se o kompaniji koja je osnovana za djelatnost proizvodnje namještaja za poslovne i prodajne prostore. U finansijskim izvještajima te firme dostavljenim Poreskoj upravi Crne Gore može se vidjeti da posjeduje obrtna sredstva u vrijednosti od 1.833.119 eura, što znači da je nakon bjekstva od policije u SAD Ričard Vol u Crnu Goru unio najmanje oko 3,6 miliona eura. Taj iznos se dobija kad se sabere vrijednost kompanije i nepokretnosti koju je kupio u Dobroti.
Novinari istraživači posjetili su Kotor, u koji se preselila porodica Vol. Ubrzo nakon što se par iz Amerike preselio u Crnu Goru počeo je da razvija dobre odnose sa uticajnim lokalcima. Tako su u novembru 2017. godine posjetili Osnovnu školu „Narodni heroj Savo Ilić“, kojoj su donirali 15 računara, vrijednosti skoro 6.000 eura.
– Samoinicijativno su došli u školu i pitali da li nam nešto fali. Rekao sam da nam nedostaje računarska sala i da nemamo računare potrebne za rad učenika. Odmah su odlučili da nam pomognu i donirali su nam računare. Radi se o izuzetno dobrim ljudima – rekao je prije nekoliko mjeseci novinaru direktor te škole Nebojša Kuč. Svega dvije godine kasnije, Ričard Vol i njegova supruga uspjeli su da pokvare odnose sa komšijama u kotorskom naselju Dobrota.
– Došli su kod mene da se požale da imaju neki problem sa komšijama u vezi sa nekom klimom i u vezi sa vlasništvom nad pontom. Pokušao sam da im pomognem. Čak sam zvao i predsjednika opštine (Željka Aprcovića), jer se radi o dobrim ljudima, ali niko nije mogao da učini ništa jer je spor došao na Osnovni sud u Kotoru, koji će donijeti odluku – kazao je Kuč. On nije znao da Ričarda Vola potražuju u Americi zbog ubistava, kad je prije nekoliko mjeseci razgovarao sa novinarem.
Po pisanju američkih medija, Ričarda Vola policija sumnjiči da je organizovao tri ubistva. Kako navode istražitelji, 2009. godine je naručio ubistvo Džefrija Tajdusa, koji je 2007. godine zastupao klijenta koji je tužio Vola za 11 miliona dolara. Tajdusov brat, Majkl Tajdus, bio je iznenađen kada je saznao detalje o Volovom životu u Crnoj Gori.
– Žalosno i razočaravajuće – rekao je Majkl Tajdus i dodao da je frustriran što niko nije optužen.
Slična situacija se desila i sa Huanom Mendezom, koji je Vola tužio 2010. godine, a 2011. je ubijen. Treće ubistvo, prema navodima američke policije, počinjeno je u Las Vegasu u maju, kada je ubijen Dejvid Džejms Vargas, koji je Volu dugovao 100.000 dolara.

Izjava da je placena kupoprodajna cijena

Ugašena kompanija

Bračni par Vol u Crnoj Gori nije osnovao samo jednu kompaniju. Centralni registar privrednih subjekata bilježi da je 3. avgusta 2017. godine Viktorija Adhara Vol osnovala u Kotoru kompaniju Castor LLC. Radi se o firmi registrovanoj za „kupovinu i prodaju vlastitih nekretnina”. Interesantno je da je ta kompanija postojala samo tri mjeseca, odnosno ugašena je 6. novembra 2017. godine. S obzirom da je firma brzo prestala da postoji nema evidencije da li su preko nje vršene novčane transakcije i da li je za taj kratak vremenski period imala pokretne, odnosno nepokretne imovine. Sada ugašena kompanija Castor LLC i još aktivna Me.Wel­dedfiktures registrovane su na istoj adresi Dobrota bb (bez broja). Radi se o fiktivnoj adresi, bez odgovarajućeg broja, tako da sjedište kompanija i mjesto gdje primaju poštu nije bilo moguće naći.

Dozvola za uvoz ugrožene životinje

Osumnjičeni biznismen iz Kalifornije u Crnu Goru nije prenio samo novac za privatne investicije u nekretnine i biznis. Crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine izdala mu je 17. oktobra 2018. godine CITES dozvolu za uvoz ugrožene vrste životinje, koja se izdaje na osnovu Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune. Radi se o dozvoli za uvoz iz SAD-a u Crnu Goru ženke makaki majmuna, koja je rođena 1998. godine, teške šest kilograma. Nije jasno gdje se sada ženka majmuna nalazi. Komšije sa kojima je novinari razgovarali saopštili su da nisu vidjeli da je bračni par Vol donosio u naselje kućne ljubimce, poput ženki makaki majmuna.

Vol: Objavljena je netačna priča o meni

Ričard Vol je u telefonskom razgovoru sa novinarem kazao da je prošlo više od tri godine od kada su mediji u Americi objavili netačnu priču o njemu.

– Nije podignuta nijedna optuznica protiv mene i mojih zaposlenih. Nije bilo istrage jer sam bio na odmoru i van grada. Oni su izmislili čitavu priču o mom sakrivanju u Crnoj Gori. Prodao sam firmu i otišli smo da tražimo novo mjesto za zivot. Nismo željeli ostati u Kaliforniji. Kupili smo kuću u Crnoj Gori i sada živimo ovdje. Priča da se ja ovdje krijem od Interpola je samo pokušaj da se napravi neka senzacionalna priča o nekakvom policajcu kao heroju koji okrivljuje mene za smrt nekih meni poznatih ljudi. Ne znam otkuda im sve to i zašto, imam čak i pismo od oblasnog tuzioca iz Kalifornije u kojem se navodi da nije pokrenuta istraga niti nalog za moje hapšenje – rekao je Vol. Dodao je da je ranije bezuspješno pokušao da razgovara sa detektivima.

– Ja sam ovdje u redu, nemam nikakvih problema ni ovdje u Crnoj Gori, niti u Kaliforniji – rekao je Vol.

Autori: Vladimir Otašević, Saša Leković i Leri Altman

Ova priča nastala je u partnerstvu sa američkim dnevnim listom The Daily Breeze, uz podršku Fonda za istraživačko novinarstvo.