Sa treninga

Novinari – istraživači organizovanog kriminala i korupcije, moraju da prijave sve prijetnje nadležnim državnim organima ukoliko misle da sačuvaju svoju bezbjednost. Takođe, javnost treba da bude upoznata sa tim prijetnjama, između ostalog je poručeno sa treninga pod nazivom “Istraživačkim novinarstvom protiv organizovanog kriminala i korupcije”, koji je održan 13, 14. i 15. marta u Podgorici.

Radi se o treningu koji je organizovala Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA, uz podršku Resilience fonda Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, u okviru projekta “Istraživačko novinarstvo – ključni element uspješne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Među predavačima na trodnevnom treningu bili su istaknuti novinari istraživači iz Crne Gore i regiona. Prvi dan crnogorski novinari slušali su Milicu Vojinović iz srpskog portala – KRIK, koja je prenijela svoja i iskustva svojih kolega kad je u pitanju izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji. Vojinović, kojoj je kao i njenoj koleginici Dragani Pećo zbog novinarskog rada obijen stan, kazala je između ostalog da državni organi u Srbiji ne reaguju adekvatno, iako novinari otkrivaju brojne zloupotrebe potkrijepljene dokazima.

Prvi dan treninga

„Sa druge strane, veliki problem je to što su gotovo svi mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti Aleksandra Vučića tako da naše istraživačke priče ne prenose. I pored brojnih problema godinama uspijevamo da objavimo brojna kvalitetna istraživanja i podatke koji se kriju od javnosti. Takođe, pratimo i najvažnija suđenja u zemlji koja se tiču organizovanog kriminala, kao što je slučaj Darka Šarića. Objavili smo i dokaze da su neki visokorangirani funkcioneri u zemlji na vezi sa članovima narko kartela“, rekla je Vojinović.

Svoje višegodišnje iskustvo kolegama je prenijela i nagrađivana novinarka crne hronike dnevnog lista „Vijesti“ Jelena Jovanović, koja je rekla da su prijetnje i napadi  praktično svakodnevnica novinara koji prate rad policije, tužilaštva i sudova.

Sa predavanja Jovanovićeve

„Najgore je to što su novinari ugroženi od onih koji treba da ih štite”, kazala je između ostalog Jovanović, koja je prisustvovala ubistvu čovjeka povezivanog sa jednim od jačih kriminalnih klanova u Crnoj Gori. Zbog tog događaja je imala brojne neprijatne situacije. Dodala je i da veliki stres, osim novinara, trpe i njihove porodice.

Drugi dan predavanja mladi novinari u Crnoj Gori imali su priliku da slušaju predavanje nagrađivanog kolege istraživača Amarilda Gutića, iz magazina „Žurnal“ iz Bosne i Hercegovine. Gutić je upoznao prisutne sa svojim radom i problemima sa kojima se suočavao.

– U BiH je tužilaštvo pod jakim uticajem političkih partija i u gotovo svim slučajevima interesuje ih najviše ko je izvor informacije, a ne činjenica ko je kršio zakon. Tako je bilo i u slučaju u kojem je otkrivena i dokazana kupovina diploma – rekao je Gutić. Naveo je da je za praktično kompletan vrh BiH dokazana uključenost u pranje novca. Ipak, tužilaštvo nije adekvatno reagovalo.

– Tužilac je rekao da detaljnu istragu neće da pokrene samo zbog toga što je u slučaj pranja novca bio uključen i Bakir Izetbegović. Nakon toga je i jedan od glavnih aktera ilegalnih radnji Fahrudin Radončić postao ministar sigurnosti – kazao je Gutić. Istakao je i da je zbog svog rada trpio i brojne prijetnje.

Sa Gutićevog predavanja

– U početku prijetnje nismo prijavljivali. Mada iz iskustva znamo da je veća opasnost od onih koji ne prijete javno. Prijetio nam je i jedan visokorangirani kriminalac koji se bavi prodajom narkotika. To je javno objavljeno i saopštili smo da ako nam dlaka sa glave u budućnosti fali da će za to on biti kriv. Nakon toga je taj kriminalac ponudio da nam plati na neograničeno vrijeme 24-časovno lično obezbjeđenje, kako nam se ništa ne bi dogodilo. Naravno, nismo to prihvatili – rekao je Gutić.

Drugi dan treninga novinari su mogli da čuju i priču istaknutog crnogorskog novinara Tufika Softića, koji je preživio pokušaj ubistva 2007. godine, kada je brutalno pretučen ispred kuće u Beranama, a istraga je zatvorena jer Državno tužilaštvo nije obezbijedilo dokaze.

Javnosti je poznat po seriji istraživačkih tekstova o organizovanom kriminalu na sjeveru Crne Gore. Softić je bio meta i u avgustu 2013, kada je na njegov automobil, parkiran ispred porodične kuće, bačena bomba.

– Putevi droge se ukrštaju na sjeveru Crne Gore. Sa jedne strane imate avganistansku transferzalu, odnosno put heroina iz Avganistana, preko Turske i Crne Gore ka Evropi, a sa druge strane imate šverc kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Centri tih operacija nalaze se u Rožajama i Pljevljima. Pisao sam o tim putevima droge i kriminalcima… – rekao je Softić. Istakao je da je bezbjednosni aspekt veoma je važan.

– Sve prijetnje bi morale da se prijave nadležnim organima. Ja to u početku nisam činio i pogriješio sam. Jedan od ljudi o kojima sam pisao prišao je mom stolu u jednom lokalu i rekao mi da izađem, kad smo izašli u baštu lokala on mi je kazao: “Kako bi ti bilo da te sad gurnem da prođeš kroz ovaj prozor? Rekao sam mu da ne bi to bilo dobro ni za njega ni za mene, jer bi on posle imao problem sa policijom. Tu prijetnju nisam prijavio – rekao je Softić. Dodao je da je potom zanemario te prijetnje i nastavio da piše.

Softić na treningu

–  Kada sam najviše bio opušten, napali su me ispred kuće sa bejzbol palicama. To je bio planiran napad. Udarali su me samo u predjelu glave. Probao sam da se zaštitim rukom. Najgore je to što me je moja maloljetna kćerka našla u lokvi krvi i zbog toga je imala traume – rekao je između ostalog Softić. Dodao je da je potrošio veliki novac za plaćanje ljekara, nakon tog napada.

Treći dan treninga novinarima je prenio svoje iskustvo u radu nagrađivani novinar dnevnog lista “Dan” Marko Vešović, koji je prisutne upoznao o vezama organizovanog kriminala i korupcije sa političkim strukturama.

Istakao je veliki problem tridesetogodišnje nesmjenjivosti vlasti Mila Đukanovića, koja je u velikoj mjeri i generisala rastući trend organizovanog kriminala i korupcije, sa kojim se sada izuzetno teško boriti.

Vešovićevo predavanje

Osim Vešovića, treći dan je predavao i istraživački novinar Jovo Martinović, dobitnik nagrade Piter Makler za hrabro i etičko izvještavanje, koji je politički osuđen na godinu dana zatvora kao član organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika. Ta presuda je oborena od drugostepenog suda. Brojne međunarodne i domaće novinarske organizacije osudile su suđenje Martinoviću, koji je učestvovao u brojnim istraživačkim projektima međunarodnog karaktera o organizovanom kriminalu. On se mjesecima nalazio u zatvoru. Mlađim kolegama prenio je iskustvo iz Albanije.

–  U Albaniji je situacija takva da je Edi Rama poklopio gotovo sve medije. Takodje, u posljednje godinu dana imamo slučaj brojnih hapšenja novinara, u periodu nakon zemljotresa je troje novinara uhapšeno u Draču. Bilo kakva kritika vlasti pravi problem I ta ista vlast hapsi novinare i poziva se na širenje panike. Kako je Crna Gora godinama poznata po švercu cigareta, tako je Albanija poznata po proizvodnji marihuane. Nekoliko puta sam o tim ilegalnim poslovima snimao emisije i dolje na jugu, ali i na sjeveru. Kad razgovarate sa predstavnicima policije i državnih organa prenose vam da oni vode uspješnu borbu sa kriminalom i korupcijom. Vode vas na mjesta na koja su spaljivali zasade marihuane, međutim sa druge strane je situacija drugačija. Nedaleko od tih mjesta gdje su sadnice marihuana zapaljene, iza brda, nalaze se druge koje policija nije takla. Njih ne diraju zbog političke pripadnosti vlasnika. Gleda se ko je blizak partijama Rame i Beriše – rekao je između ostalog Martinović. Dodao je da su tokom istraživanja otkrili i da se tužioci druže sa narkobosovima u Albaniji. Martinović se osvrnuo i na probleme sa državnim organima u Crnoj Gori, zbog njegovog rada kao istraživačkog novinara.

Martinović

– U zatvoru sam imao dobar tretman i uslove. Bilo je gotovo kao u apoteci. Interesantno je da sam po izlasku iz zatvora radio sa Đukanovićem intervju koji se ponašao kao da ništa ne zna i kao da se ništa nije desilo. Isto su se ponašali i brojni drugi čelnici njegove partije kada bi me sreli, kao da ne znaju šta se dešavalo i za šta sam optužen – rekao je između ostalog Martinović.