Imovina koju je Brajović prodao u Opštini Danilovgrad

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović saslušan je danas u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog slučaja sporne prodaje zemlje u Danilovgradu 2013.godine. On nije želio da govori o kojem je predmetu riječ i šta je kazao pred tužiocem. Tužilaštvo je tako konačno reagovalo tek nakon 15 mjeseci od objave istraživačkog teksta Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA u februaru 2019. godine u kojem je objelodanjeno da je prodao svoju imovinu u Opštini Danilovgrad po višestruko uvećanoj cijeni, čime je zaradio 150.000 eura.

Brajović je prodao livadu u Opštini Danilovgrad firmi „Free Energy“ bivšeg savjetnika Savezne vlade Svetomira Stefanovića po višestruko većoj cijeni od tržišne. Radi se o prodaji livade 3. klase od 4.467 kvadrata u naselju Jastreb, koja je realizovana 26. decembra 2013. godine. Tada je napravljen predugovor u kojem je navedeno da Brajović naslijeđenu livadu prodaje firmi „Free Energy“ za cijenu od 150.000 eura, odnosno po cijeni od 33,5 eura po kvadratu. Prema podacima agencija za nekretnine cijena zemlje u tom naselju danas se kreće od pet do sedam eura po kvadratu. Da je riječ o višestruko napumpanoj cijeni, svjedoči i podatak da je predsjednik Skupštine Crne Gore samo deset mjeseci kasnije 20. oktobra 2014. godine prodao 467 kvadrata livade 3. klase, koja se nalazi tik uz prvu prodatu parcelu, Danilovgrađaninu Slobodanu Zekoviću za 1.000 eura, odnosno za cijenu od 2,1 euro po kvadratu.

Nekadašnja, Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma objavila je „Pravilnik o indikatorima za prepoznavanje sumnjivih klijenata i transakcija“ u kojem između ostalog piše da je jedan od indikatora potencijalnog pranja novca to da se – u predugovoru zahtijeva od advokata i notara unošenje nesrazmjerno više cijene od tržišne. Upravo Brajović i Stefanović napravili su predugovor o prodaji u kojem je navedena višestruko veća cijena od tržišne, što je bilo dovoljno da ukaže da se radi o sumnjivoj transakciji. Oba ugovora o prodaji nepokretnosti su sačinjena kod danilovgradske notarke Ranke Vujović. Nije poznato da li je notarka problematizovala cijenu i obavijestila o tome Upravu za sprječavanje pranja novca.

Nekoliko mjeseci nakon što je LUPA objavila istraživanje o sprornoj prodaji imovine u Opštini Danilovgrad, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) istraživala je o tom slučaju i došla je do novih detalja oko napumpavanja vrijednosti imovine, radi prodaje. U novembru prošle godine podnijeli su i krivičnu prijavu protiv Brajovića.

Ipak Specijalno državno tužilaštvo (SDT) mjesecima nije reagovalo. Saslušanje je obavljeno tek nakon što je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević podnio prijavu vezanu za prodaju zemljišta u Danilovgradu i problematični otpis Brajovićevog duga na revolving kartici Atlas banke, koja je sada u stečaju, a koja je bila u vlasništvu kontroverznog biznismena Duška Kneževića, kojeg SDT traži zbog optužbi za pranje novca.

Autor: Stanko Radulović