Džip koji je oduzet državljaninu Ukrajine uslikan u Nikšiću

Pomoćnik direktora za Sektor opšte nadležnosti Uprave policije (UP) Nikola Janjušević vozi luksuzni džip „Rendž rover“, čija se cijena prema podacima ovlašćenih distributera tih vozila kreće oko 90.000 eura zavisno od opreme i godine proizvodnje. Prema podacima Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA, džip sa registarskim oznakama PG JF 929, registrovan je na Upravu policije nakon što je oduzet od državljanina Ukrajine D. K.

Tragom tih informacija novinar je kontaktirao Tim za odnose sa javnošću UP iz kojeg je saopšteno da im je automobil odlukom Uprave za imovinu ustupljen na korišćenje.

– U okviru Uprave policije vozilo je dato na korišćenje Sektoru policije opšte nadležnosti.  Predmetno vozilo je bilo privremeno oduzeto ukrajinskom državljaninu D.K. po osnovu potjernice NCB Interpol Rim, koji je obavijestio Interpol Podgorica, da je vlasnik predmetnog vozila odustao od povrćaja te da je dao saglasnost da nadležni organi Crne Gore mogu odlučiti o daljem statusu vozila.  U konkretnom slučaju Uprava policije je postupala u skladu sa zakonskim propisima – piše u odgovoru Tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

Policijski funkcioneri i ranije su dobijali na korišćenje vozila oduzeta u predmetima optuženima za različita krivična djela.

Tako je javnost u oktobru 2015. godine upoznata da je vozilo „Hamer“, registarskih oznaka „RO IIHII“, privremeno oduzet rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju od porodice Rožajca Safeta Kalića i ustupljen Upravi policije. Prema ranijim podacima MUP-a, to vozilo je dužila Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), a korišćeno je tokom razbijanja demonstracija te godine u Podgorici. „Hamer“ je vraćen porodici Kalić, nakon što su oslobođeni optužbi za pranje novca od šverca droge.

Džip uslikan pred zgradom policije u Nikšiću

Džip „Rendž rover“ sa oznakama „PG JF 929“ uslikan je između 12. i 13. maja ove godine u dvorištu Policijske stanice u Nikšiću, za vrijeme saslušanja episkopa budimljansko – nikšićkog Joanikija, zbog litije održane povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Tokom saslušanja episkopa Joanikija i sedmorice sveštenika, prema nezvaničnim podacima Janjušević se nalazio ispred zgrade policije, gdje je nadgledao situaciju, s obzirom da je na stotine  nezadovoljnih građana, preko puta, čekalo vijesti o privedenim crkvenim velikodostojnicima, kojima se na teret stavlja nepoštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Janjušević sa kolegama u Nikšiću

Negdje oko tri sata nakon ponoći 13. maja određen je 72 – časovni pritvor episkopu Joanikiju i sveštenicima, koji ističe večeras, kada se i očekuje odluka o eventualnom produženju pritvora, nakon saslušanja kod istražnog sudije.

Autor: Stanko Radulović