Investiciono razvojni fond (IRF)                                                                                                                       Foto: senat.me

Državni Investiciono razvojni fond (IRF), na čijem je čelu funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Vukčević, mjesecima skriva podatke o odobrenim kreditima kroz Program podrške likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom novog korona virusa. Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA istraživanjem je došla do podataka da je taj državni fond upumpao milione u periodu krize i u kompanije povezane sa funkcionerima i članstvom vladajuće partije, koje su godinama bilježile milionske gubitke.

Na zvaničnom sajtu IRF-a objavljena je samo lista od osam odobrenih kredita u periodu od prvog januara do prvog februara 2020. godine. Tako se ne može vidjeti da je taj državni fond finansirao tokom korona krize kompaniju Milka – Mdk iz Bijelog Polje, koja je u vlasništvu Hasana Ramovića, člana Kluba odbornika i Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u tom gradu.  Nije poznato koliko je tačno novca dobila na kredit Ramovićeva kompanija. U Registru zaloga Crne Gore može se vidjeti da je ta firma, koja se bavi djelatnošću prerade mlijeka i proizvodnje sireva, založila 25. maja 2020. godine u korist IRF-a opremu vrijednu oko pola miliona eura.

Podatak iz Registra zaloga Crne Gore

Podaci Poreske uprave pokazuju da je kompanija Milka – Mdk u posljednjih nekoliko godina poslovala sa gubicima od nekoliko stotina hiljada, tako da je bila u krizi i prije pojave pandemije novog korona virusa. Tokom 2018. godine imali su poslovni rezultat u minusu 397.313 eura, a u 2019. godini takođe su poslovali sa minusom od 251.328 eura. Novinar portala LUPA nije uspio da dobije komentar od Ramovića, jer su iz njegove kompanije saopštili da je, navodno, na službenom putu.

Bilans uspjeha kompanije Milka – Mdk

Ramovićeva firma nije jedina koja je dobila “kredit preživljavanja” a da ima neku povezanost sa vladajućom partijom. Investiciono razvojni fond pomogao je kreditno tokom korona krize i kompaniju Imgradina iz Rožaja, koja je u vlasništvu Darmina Škrijelja (25), člana Demokratske partije socijalista u Rožajama. Škrijelj je, između ostalog, tokom 2016. godine, kada su održani parlamentarni izbori, bio među opunomoćenim predstavnicima podnosioca izbornih lista, koje je angažovao i plaćao DPS. Nije poznato koliko je novca dobila kompanija Škrijelja, ali u Registru zaloga 14. aprila 2020. godine evidentiran je teret IRF-a na opremi kompanije čija je knjigovotstvena vrijednost oko 1,9 miliona eura.

Podaci iz Registra zaloga Crne Gore

Kompanija Imgradina dobila je povoljan kredit da preživi posljedice pandemije novog korona virusa iako je i ona godinama poslovala sa velikim gubicima i nije generisala profit. U podacima Poreske uprave može se vidjeti da je tokom 2018. godine ta firma poslovala sa minusom od 119.529 eura. I tokom 2019. godine takođe je evidentiran gubitak u poslovanju od 161.260 eura.

Bilans uspjeha kompanije Imgradina

Mediji u Crnoj Gori i ranije su pominjali kompaniju Imgradina, koja se bavi proizvodnjom mesnih prerađevina. Radi se o firmi koja je prije nekoliko godina dobila kredit od tri miliona eura u okviru kontroverznog “Abu Dabi” fonda, za “izgradnju nove farme za tov junadi, rekonstrukciju postojeće klanice kao i rekonstrukciju postojeće farme, sa ciljem unapređenja i proširenja trenutnih kapaciteta kompanije radi poboljšanja konkurentnosti na domaćem i regionalnom tržištu”.

Konsultantska kuća “Fidelity consulting” analizirala je 2018. godine bilanse firme Imgradina. Istakli su da je u 2017. godini ta kompanija ubilježila stanje dugoročnih kredita u iznosu od 989.603 eura i da u bilansu nije bilo iznosa od skoro milion eura, koji je trebao da se utroši u osnovna sredstva. Osnovna sredstva na kraju 2017. godine iznosila su 119.470 eura i povećana su za 75.000 eura u odnosu na 2016. godinu.

“U prevodu – Imgradina je pare iz kredita koje su namijenjene za investicije trošila negdje drugo. U dodatnom prevodu – pare iz kredita su se trošile nenamjenski, što je osnova za raskid ugovora o kreditu”, saopštili su 2018. godine iz konsultantske kuće “Fideliti consulting”.

U aprilu prošle godine mediji su objavili da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo izviđaj tokom kojeg će biti utvrđeno na koji način je trošen novac od kredita koji je Ministarstvo poljoprivrede dijelilo iz „Abu Dabi” fonda. SDT je reagovalo nakon podataka objavljenih u istraživačkom serijalu „Mehanizam”, koji je otkrio nenamjensko trošenje novca iz tog fonda i brojne, navodne, nezakonitosti tokom dodjele kredita. Novinar portala LUPA nije mogao da dobije nikog na telefonski broj kompanije Imgradina, a niko se nije javio ni nakon što je ostavio govornu poruku.

Novac tokom korona krize dobio i “Comp – Comerc”

Kredit od IRF-a za “preživljavanje krize” dobila je i nikšićka kompanija Comp – Comerc, koja je dijelom u vlasništvu Ranka Jovovića, funkcionera i finansijera DPS-a. Nije jasno o kojem iznosu kredita je riječ, međutim Registar zaloga bilježi da je IRF 14. aprila 2020. godine registrovao zalog na potraživanju vrijednom oko 5,7 miliona Jovovićeve firme prema Ministarstvu prosvjete, na čijem čelu je ministar Damir Šehović. Mediji su u maju 2019. godine objavili da je poslanik Demokrata Momo Koprivica protiv Jovovića podnio prijavu  Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanji. Nije poznato da li je ASK reagovala povodom tog slučaja. Kompanija Comp – Comerc, za razliku od firmi Imgradina i Milka-Mdk posluje pozitivno, pokazuju finansijski iskazi dostavljeni Poreskoj upravi.

Autor: Stanko Radulović