DRŽAVNA INSTITUCIJA KRŠI ZAKON: Policija zgradu sagradila na divlje

Zgrada Centra bezbjednosti Bijelo Polje                                            Foto: Sandzakpress.net

Centar bezbjednosti (CB) Bijelo Polje vodi se kao vlasnik „poslovne zgrade“ od 120 kvadrata, koja je sagrađena bez građevinske dozvole.

Radi se o objektu koji se nalazi tik uz zgradu CB Bijelo Polje.

Kao osnov sticanja u listu nepokretnosti evidentirano je „građanje“. Građenje bez građevinske dozvole je krivično djelo. Po Krivičnom zakoniku Crne Gore odgovorni rizikuju kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Novinar je preko Odnosa sa javnošću – Uprave policije pokušao da dobije odgovore na pitanja da li su predstavnici CB Bijelo Polje tražili legalizaciju tog objekta i, ako nisu, da li će to učiniti. Odgovor, međutim, do objave teksta nije stigao iako su pitanja proslijeđenja još 6. jula.

Nezvanično je novinaru objašnjeno da u MUP-u danima čekaju odgovor jedne od službi. 

Sa druge strane u nevladinom sektoru ilegalno ponašanje državnih organa smatraju krajnje problematičnim.

„Ovo pitanje otvara dosta novih pitanja. Prvo, ukoliko je MUP gradio bez građevinske dozvole onda je princip vladavine prava prekršen i neophodno je da se odgovorni procesuiraju. Kako očekivati da se zakon sprovodi na ostalima, ako MUP ne poštuje zakon“, rekao je Zoran Vujičić, koordinator programa vladavine prava – Građanske alijanse. Dodao je da na taj način građani dobijaju primjer da i sami ulaze u nezakonito građenje.

„Time mogu i da opravdaju svoje postupke, jer evo i država tako gradi. Ako su neki drugi modeli dobijanja vlasništva u pitanju onda je potrebno da se ispita da li je bilo korupcije ili elemenata drugih krivičnih djela, jer ostaje nejasno kako se dozvolio upis nepokretnosti bez građevinske dozvole“, kazao je Vujičić.

Vujičić                                                                                   Foto: Dan.co.me

Ekspert za imovinsko pravne odnose smatra da činjenica da se radi o javnom objektu pojačava važnost poštovanja zakonskih normi prilikom gradnje.

„I u ovom slučaju su vjerovatno zaobiđene zakonske obaveze, kako se ne bi čekalo sa gradnjom zbog prikupljanja potrebne dokumentracije – urbanističko-tehničkih uslova, projekta, elaborata… Ili možda zbog procjene da je nemoguće dobiti ta odobrenja. Zbog nepostojanja građevinske dozvole nije se po zakonu mogla dobiti ni upotrebna dozvola za taj objekat. Tako da je jasno da policija ne bi ni smijela da koristi taj objekat“, kazao je sagovornik.

Vlada neće moći sve da legalizuje

U martu ove godine „Dan“ je objavio da je Vlada Crne Gore u centru Podgorice sagradila bez građevinske dozvole kompletno potkrovlje zgrade u kojoj se nalaze prostorije i sudnice Vrhovnog, Višeg i Apelacionog suda. Ministarstvo održivog razvoja i turizma priprema novi zakon kojim bi mogli da se legalizuju objekti do 200 metara kvadratnih, koji su sagrađeni bez građevinske dozvole. Time bi bilo omogućeno da se legalizuje poslovna zgrada policije u Bijelom Polju, ali ne i ilegalno potkrovlje od 684 m2, koje koriste sudije u Podgorici.

Autor: Vladimir Otašević

 

15 thoughts on “DRŽAVNA INSTITUCIJA KRŠI ZAKON: Policija zgradu sagradila na divlje

 1. Nolan

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!

 2. click here

  You’re completely correct. I loved looking through this article and I will certainly return for more straight away. My website is about facetime for android download, you might have a look if you’re still interested in that.

 3. iphoto for pc

  We certainly adore your website and find most of the discussions to be what precisely I’m trying to find. Would you offer guest writers to write information for you? I wouldn’t mind publishing a post relating to how to get photos from iphone to pc or perhaps on a few of the things you’re posting about on this site. Cool place!

 4. omega xl

  Hello there can you inform me which blogging platform you are dealing with? I’m going to start my own personal website on omega xl benefits soon although I’m having trouble making a choice.

 5. Kymberly

  This internet web-site is actually a walk-through for all the information you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you will definitely discover it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *