SUMNJE U NENAMJENSKO TROŠENJE NOVCA GRAĐANA: Poslanica kupovala skupe parfeme o trošku države

Ana Nikolić                                                                                                 Foto: Cetinje.me

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Ana Nikolić prošle godine je kupila dva skupa parfema vrijedna oko 200 eura sa platnom karticom Prijestonice Cetinje.

Nikolić je parfeme kupila dok je bila na funkciji zamjenice gradonačelnika Prijestonice Cetinje.

U telefonskom razgovoru sa novinarom Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa, Nikolićeva je tvrdila da se radi o kupovini koja je knjižena kao reprezentacija i da parfemi nisu bili za sopstvene potrebe.

„To je sigurno bila reprezentacija i tako je knjiženo  – za neke goste, strance, strane ambasade kad dolaze u posjetu. Ja ću vam tačno reći samo mi vi pošaljite podatke iz analitičke kartice. To je naš oblik reprezentacije. Mi smo to praktikovali po nekad. Uzimane su pored parfema i marame, kravate… Prilikom tih posjeta dolaze i dame tako da su se uzimali prigodni pokloni poput parfema“, kazala je poslanica.

Novinar „Lupe“ je pokušao da dobije podatak ko je prošle godine kao poklon dobio skupe parfeme, koji su kupljeni u apoteci „Mega“ na Cetinju, međutim to nije bilo moguće.

Na zahtjev za slobodan pristup informacijama upućen Prijestonici Cetinje dobili smo negativan odgovor.

„Postupajući po zahtjevu, Služba gradonačelnika (Aleksandra Bogdanovića) je utvrdila da nije u posjedu informacije koja je predmet interesovanja podnosioca zahtjeva. Uručivanje poklona gostima Prijestonice, odnosno licima koja imaju poseban značaj za rad i poslovanje Prijestonice, regulisano je Pravilnikom o korišćenju sredstava za reprezentaciju u Prijestonici Cetinje (01-031/15-1445/2 od 07. decembra 2015. godine)“, piše u odgovoru na zahtjev koji je proslijedila Ranka Jovanović, iz Službe gradonačelnika Cetinja.

Dodaje se da je riječ  o prigodnim i protokoloranim poklonima, odnosno poklonima koji se uručuju povodom jubileja…

„I važnih poslovnih dogadaja, značajnih datuma za Prijestonicu, kao i o novogodišnjim poklonima koji se uručuju domaćim i stranim zvančnicima, osobama iz kulturnog, naučnog, političkog i poslovnog miljea iz zemlje i inostranstva, koji su u zvaničnoj, poslovnoj ili protokolarnoj posjeti Prijestonici“, piše u odgovoru.

Dodaje se da u zavisnosti od prilike zavise i pokloni koji se uručuju.

„Pokloni koji se uručuju primaocu su: Grb Ivana Crnojevića, kao zvaničan poklon gradonačelnika Prijestonice (verzija na crnogorskom i engleskom jeziku ) – razna izdanja Gorskog vijenca, na crnogorskom i engleskom jeziku, dvojezično  – plaketa Njegoš – litografije u drvenom i kožnom pakovanju – razne publikacije crnogorskih autora – minijaturne biste ličnosti iz crnogorske istorije – prigodni pokloni sa motivima iz crnogorske istorije i kulture – brošure – crnogorska vina – asesoari za žene i muškarce (marame, kravate, rukavice, parfemi, naliv pera/hemijske olovke, rokovnici i slično“, piše u odgovoru Prijestonice.

Dodali su da shodno Pravilniku o korišćenju sredstava za reprezentaciju u Prijestonici Cetinje, nije predviđeno vođenje evidencije o poklonima, koje se uručuju po bilo kom osnovu.

Raonić: Evidencija poklona mora da se vodi

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić kazao je da problem nevođenja evidencija o predatim poklonima u Prijestonici Cetinje višestruk.

„Prvo, nije sistemski urađeno kako treba. Evidencija poklona bi trebala da se vodi kako bi eventualne sumnje bile otklonjene. Drugo, sve institucije ove podatke treba da postavljaju na svom sajtu, a ne da odbijaju zahtjeve za slobodan pristup informacijama. Ključno je ipak, da je iznos koji se spominje simboličan u odnosu na to koliko su troškovi reprezentacije iznosili u Prijestonici na godišnjem nivou prethodnih godina“, rekao je Raonić.

SDP: Upozoravali smo na nenamjensko trošenje novca

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) saopštili su da su u dužem vremenskog periodu upozoravali na nenamjensko trošenje novca sa stavke reprezentacije u lokalnom budžetu.

“I pored toga što je potrebno omogućiti da Prijestonica Cetinje na dostojanstven način primi svakog gosta, dešavalo se da se pod stavkom “reprezentacija” vode i brojni drugi trokoškovi koji sa tim nemaju veze, od plaćanja koncerata do troškova sportskih kolektiva. Tu praksu je kritikovala i Državna revizorska insituticija koja je u svom čuvenom izvještaju u kojem je bilo čak 88 nepravilnosti u završnom računu, navela reprezentaciju kao jedan od ključnih nedostataka u trošenju javnog novca”, navodi se u saopštenju. Dodali su da je takođe, evidentna netranstparentnost u trošenju ovog novca zbog čega su muguće i eventualne zloupotrebe iako u konkretne slučajeve ne bi ulazili.

“Ono što možemo sa sigurnošću obećati je, da će poslije promjene vlasti na novembarskim izborima, ova stavka biti puno manja nego u predhodnim godinama i da će se sa svaki cent novca građana Cetinja znati gdje je otišao”, saopštili su za Lupu iz Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije.

Autori: Stanko Radulović i Vladimir Otašević