O nama

O nama:

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – LUPA je neprofitno nevladino udruženje osnovano radi promocije i unapređenja istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori. Udruženje je osnovala grupa slobodnih profesionalnih novinara, koji imaju višegodišnje iskustvo rada u medijima.
U fokusu našeg rada je istraživanje organizovanog kriminala i korupcije u zemlji i inostranstvu. LUPA je partner Građanske alijanse i u potpunosti poštuje odredbe Kodeksa novinara Crne Gore.

Ciljevi udruženja su:

  • Informisanje građana o temama relevantnim za društvo i o institucijama građanskog društva.
  • Objavljivanje istraživačkih projekata na sajtu udruženja u saradnji sa medijima u zemlji i inostranstvu.
  • Promocija i unapređenje nezavisnog, odgovornog i profesionalnog istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori.
  • Pružanje podrške društvu i državnim organima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
  • Promocija i zaštita ljudskih prava i monitoring rada institucija državnog sistema.
  • Edukacija i organizovanje radionica za novinare iz zemlje i inostranstva o primjeni informacionih tehnologija u istraživačkom novinarstvu.
  • Regionalna saradnja sa medijima i sličnim nevladinim organizacijama u radu na temama korupcije, organizovanog kriminala i drugih relevantnih tema od javnog značaja.
  • Podsticanje građana na aktivan odnos u procesu donošenja odluka kroz korišćenje nevladinih organizacija i medija.
  • Podrška procesu demokratizacije društva i promovisanje slobodnog pristupa javnim dokumentima i informacijama.

LUPA je u registar nevladinih udruženja Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upisana 16. oktobra 2016. godine, pod rednim brojem 8362.

Broj žiro računa: 510 – 94412 – 44

LUPA se od 15. juna 2020. godine nalazi na novoj adresi – Rimski trg br. 53, 81000 Podgorica, Crna Gora

Urednik:

Vladimir Otašević

Vladimir Otašević je šest godina radio je kao novinar u dnevnom listu “Vijesti”. Od početka 2015. do kraja 2016. godine bio je angažovan u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG). Dobitnik je više priznanja za istraživačko novinarstvo, uključujući: Specijalnu pohvalu Centralno-evropske inicijative (CEI) i Organizacije za medije Jugoistočne Evrope (SEEMO) za 2015. godinu i nagradu EU za najbolje mlade istraživačke novinare u Crnoj Gori. U januaru 2018. godine dobio je i drugu godišnju nagradu Udruženja novinara Crne Gore (UNCG). Autor je brojnih stručnih izvještaja koji se tiču organizovanog kriminala i korupcije. Otašević je jedan od osnivača i urednik Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Novinar:

Stanko Radulović

Stanko Radulović se novinarstvom bavi od 1997. godine. Radio je u nekoliko medija kao novinar i urednik  – ND “Vijesti”, “Republika”, “Pobjeda”… Sarađivao je i sa medijima iz regiona, a za neke je obavljao poslove dopisnika iz Crne Gore. Radulović je krajem 2019. godine dobio drugu godišnju nagradu za najbolje istraživačke priče na temu organizovanog kriminala i korupcije, koju dodjeljuje crnogorska Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije (EU)  u Crnoj Gori. Radulović je jedan od osnivača Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Novinar:

Bojana Moškov

Bojana Moškov posjeduje diplomu komunikacionih nauka Univerziteta “Aldo Moro” u Bariju (Italija). Tokom 2018. godine kao Erasmus student pohađala je Fakultet za medije na Malti. Upisala je novinarstvo i na Fakultetu političkih nauka – Univerziteta Crne Gore (UCG). Od 2010. do 2014. godine radila je kao radio novinar u Tivtu i vodila studentsku emisiju “Teen Code”. Od novembra 2017. do januara 2018. godine bila je novinar – stažista u lokalnoj TV stanici “TeleBari” u Bariju (Italija). Kao novinar Mreže za istraživanje organizovanog kriminala – LUPA počela je da radi krajem 2019. godine.

Novinar:

Srđan Ružić

Srđan Ružić je 2012. godine završio Fakultet političkih nauka – Univerziteta Crne Gore. Kao student radio je u advertajzing agenciji “New media” na poslovima promotera. Tokom 2015. godine u dnevnoj novini “Dan” pisao je o novinarskim temama koje se tiču politike i društva. Ružić je jedan od osnivača Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.